Založ si blog

Má poslanec meniť stranu počas volebného obdobia?

V uplynulých dňoch sa v médiách objavili štatistiky, podľa ktorých až tretina opozičných poslancov „prezliekla tričko“. V článku budem pre poslancov používať častejší mužský rod (opäť sme znevýhodnené).

Autor: Ivan Majerský, Pravda.sk

Autor: Ivan Majerský, Pravda.sk

Ako sa staneme poslancom

Aby sme sa mohli stať poslancom Národnej rady, musíme splniť niekoľko podmienok, ktoré stanovuje zákon č. 333/2004 Z. z. o voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky.

1. Miesto na kandidátke: Prvou podmienkou je, že sa ako „uchádzač“ musíme dostať na kandidátnu listinu niektorej zo zaregistrovaných politických strán resp. politickej koalície. Čím nižšie číslo na kandidátke máme, tým sa logicky zvyšujú naše šance.

2. Získanie mandátu: Aby naša politická strana získala nejaké kreslá v parlamente, musí vo voľbách získať aspoň 5% z odovzdaných platných hlasov (pre koalíciu z dvoch-troch strán je to 7%, pre koalíciu z 4+ stán je to 10%). Následne sa podľa zákonom stanoveného vzorca prerozdelí 150 mandátov medzi strany resp. koalície, ktoré splnili podmienku prekročenia 5/7/10 percentnej hranice.

3. Prekrúžkovanie: Každý volič má právo krúžkom označiť kandidáta, ktorý sa vďaka tomu môže „prekrúžkovať“ pred iných kandidátov s nižším poradovým číslom, ktoré im bolo pridelené na kandidátke. Musí však dostať najmenej 3% prednostných hlasov spomedzi všetkých hlasov, ktoré strana vo voľbách získala. Môže sa teda napríklad stať, že pokiaľ strana vo voľbách dostane 15 kresiel, môže byť kandidát č. 15 prekrúžkovaný iným kandidátom, ktorý ma vyššie poradové číslo (predstavme si pre srandu, aké nadávky by sme v jeho prípade asi použili).

Takže už sme v Národnej rade. Pokiaľ nejaký Sulík niečo nepokašle, začínajú sa nám 4 roky práce, ktorej časovú a odbornú náročnosť si poslanec zväčša určí sám.

Morálnosť prezliekania politických tričiek

Ako vyplýva z vyššie uvedeného, poslanec vďačí za svoje zvolenie okrem voličov najmä politickej strane, ktorá ho postavila na kandidátku. Je veľmi dôležité uvedomiť si, že veľa (väčšina) poslancov sa k mandátu len zvezie nakoľko voliči nevyjadrili podporu konkrétne jemu, ale politickej strane ako celku. Preto ma napadla otázka, či by mal človek zastávať funkciu poslanca NR SR, pokiaľ vystúpi zo strany, ktorú volič vo voľbách zvolil, čím ju pripraví o kreslo, ktoré vo voľbách získala. Výsledok totiž môže byť taký, že strana, ktorá vo voľbách dostala menej hlasov bude mať nakoniec viac kresiel ako strana, z ktorej poslanci prestúpia. Alebo sa môže stať, ako je na Slovensku zvykom, že v parlamente zrazu sedia poslanci, ktorí sú členovia strán, ktoré vo voľbách ešte vôbec neexistovali, čím sú v budúcich voľbách automaticky zvýhodnené voči stranám, ktoré v parlamente nesedeli.

Osobne mi toto celé nepríde voči voličovi morálne a nebolo by určite na škodu zákonom predchádzať takýmto situáciám napr. jednoduchým opatrením, kedy by na miesto poslanca, ktorý zo zvolenej strany vystúpil, nastúpil náhradník.

Zoznam poslancov, ktorí zmenili počas tohto volebného obdobia politické tričká (niektorí dokonca viac krát)

  1. Miroslav Beblavý
  2. Juraj Droba
  3. Mikuláš Dzurinda
  4. Martin Fedor
  5. Alojz Hlina
  6. Andrej Hrnčiar
  7. Mikuláš Huba
  8. Mikuláš Chren
  9. Eugen Jurzyca
  10. Jozef Kollár
  11. Daniel Krajcer
  12. Marián Kvasnička
  13. Daniel Lipšic
  14. Ivan Mikloš
  15. Jozef Mikuš
  16. Juraj Miškov
  17. Viliam Novotný
  18. Radovan Procházka
  19. Mária Ritomská
  20. Magdaléna Vášáryová
  21. Jana Žitňanská
  22. Lucia Žitňanská

Celkovo 22 zo 67 poslancov opozície.

V Nemecku desaťtisíce imigrantov bez slova opustilo pridelené ubytovne

29.02.2016

Zaujímavá správa prišla z Nemecka. Podľa tamojších úradov vyše 130 tisíc ilegálnych imigrantov, ktorí sa minulý rok zaregistrovali v Nemecku, opustilo pridelené ubytovne. Nikoho sa nepýtali.

Začína sa „utečenecká“ sezóna, Európa robí mŕtveho chrobáka

24.02.2016

Podľa správ, ktoré sa pomaličky cez nie veľmi ochotné médiá dostávajú na verejnosť sa s postupným predjarným oteplovaním zvyšuje aktivita ilegálnych imigrantov, ktorí však v médiách dostali oficiálny názov utečenci (v tomto roku sa možno názov zmení na hostia). Z Maďarska prichádzajú správy, že plot, ktorý bol vybudovaný na ochranu maďarských hraníc pred [...]

Vysokoškolskí učitelia v štrajku – na smiech, či na plač?

15.02.2016

Ako dnes písala Pravda, učitelia vysokých škôl prevzali štrajkovú štafetu. Nedalo mi nenapísať k tomu par riadkov.

koláž, fotky, mReportér

Známe kúpeľné mesto je pýchou Slovenska, ale aj ikonický vodopád, pri ktorom nakrúcali seriál, ktorý milujú milióny ľudí

27.04.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 16
Celková čítanosť: 129615x
Priemerná čítanosť článkov: 8101x

Autor blogu

Kategórie