Založ si blog

Mesiac pred Vianocami je Európa v strachu, mestá rušia tradičné podujatia

Presne za mesiac zasadneme so svojimi rodinami a blízkymi k štedrovečerným stolom. Všetci sa tešíme na sviatky pokoja a mieru, avšak tento rok majú akúsi trpkú príchuť. Najmä vo väčších mestách sa radosť na Vianoce prelína s obavami.

V médiách sme sa dočítali, že v Prahe sa nebude konať tradičné rozsvietenie stromčeka na Staromestskom námestí, v Bruseli vianočný stromček strážia vojaci. Dôvod? Terorizmus. V modernej Európe je kresťanstvo na úpadku a väčšina ľudí s ním dennodenne do styku neprichádza. Výnimku tvorí asi len Veľká noc, Pamiatka zosnulých a práve Vianoce. Ako je známe, moslimom, najmä tým radikálnym kresťanstvo veľmi nevonia a preto sa Európania oprávnene obávajú najkrajšieho sviatku v roku.

Mali sme útoky v Paríži, hrozbu útokov v Hannoveri, v Británii je policajná pohotovosť, v Bruseli panuje vojnový stav. Je len otázkou kde a kedy teroristi udrú najbližšie. Veľké riziko predstavujú najmä miesta s veľkým množstvom ľudí, ako sú futbalové zápasy, alebo práve predvianočné podujatia alebo nákupy.

S Vianocami sa priamo spája tradícia jedného taniera navyše, pre náhodného pocestného, ktorého by sme mali v kresťanskej láske uchýliť počas štedrej večere pri našom stole. Ide o akýsi symbol solidarity s ľuďmi, ktorí nemajú domov, alebo blízkych, s ktorými by mohli tento sviatok stráviť. V dôsledku minulých udalostí je však na zamyslenie, či bezhlavé „ponúkanie taniera“ každému, kto oň požiada napĺňa zamýšľaný cieľ. Nie je totiž určite v poriadku, aby Európa, bašta kresťanstva, prežila Vianoce v strachu. Na Vianoce sa dal pokoj zbraniam aj počas svetových vojen, my si však v dnešnej dobe nemôžme byť istí ničím. Preto dúfam, že všetky na to určené zložky v Európe čím skôr zlikvidujú hrozby pre normálnych mierumilovných ľudí.

Už tradične blog ukončím so slovami „Držím nám palce.“

PS: Problémov máme za celý rok dosť. Predvianočná nálada k nám síce ešte nedorazila, ale čoskoro to príde. Nenechajme si ju pokaziť bežnými starosťami, buďme s tými, ktorých máme radi, buďme k sebe tolerantnejší a spravme si tak sami krajší svet. 🙂

V Nemecku desaťtisíce imigrantov bez slova opustilo pridelené ubytovne

29.02.2016

Zaujímavá správa prišla z Nemecka. Podľa tamojších úradov vyše 130 tisíc ilegálnych imigrantov, ktorí sa minulý rok zaregistrovali v Nemecku, opustilo pridelené ubytovne. Nikoho sa nepýtali.

Začína sa „utečenecká“ sezóna, Európa robí mŕtveho chrobáka

24.02.2016

Podľa správ, ktoré sa pomaličky cez nie veľmi ochotné médiá dostávajú na verejnosť sa s postupným predjarným oteplovaním zvyšuje aktivita ilegálnych imigrantov, ktorí však v médiách dostali oficiálny názov utečenci (v tomto roku sa možno názov zmení na hostia). Z Maďarska prichádzajú správy, že plot, ktorý bol vybudovaný na ochranu maďarských hraníc pred [...]

Vysokoškolskí učitelia v štrajku – na smiech, či na plač?

15.02.2016

Ako dnes písala Pravda, učitelia vysokých škôl prevzali štrajkovú štafetu. Nedalo mi nenapísať k tomu par riadkov.

charkov, veža, televízna

List z Charkova: Úder na televíznu veže bolí. Ale nezlomí

23.04.2024 10:00

Vidieť ste ju mohli takmer odkiaľkoľvek v meste, bola najvyššou stavbou Charkova. Pripomínala raketu, ktorá každú chvíľu vzlietne do vesmíru.

povina, krízový štáb

V okrese Kysucké N. Mesto vyhlásili mimoriadnu situáciu pre medvede

23.04.2024 09:56

Rozhodol o tom krízový štáb, ktorý zvolali pre nedeľňajší útok medvedice na 34-ročného muža v Chránenej krajinnej oblasti Kysuce.

Gorazdova 27, bratislava, vila, Danko

Nielen prezidentská vila chátra. Štát odkúpil miliónové nehnuteľnosti aj pre šéfa parlamentu, nikto v nich však nebýva

23.04.2024 09:00

Žiaden šéf Národnej rady SR sa do nej totiž nenasťahoval, ani len v jej priestoroch neprijal žiadnu oficiálnu návštevu.

deviataci, Banská Bystrica, protidrogový vlak

Špeciálny vlak ukazuje, čo spôsobujú tvrdé drogy. Autor projektu Revolution train vychádza z vlastnej skúsenosti

23.04.2024 09:00

Na nebezpečenstvo drog upozorňuje v týchto dňoch slovenských deviatakov špeciálny vlak Revolution train, v ktorom sa o príčinách, vývoji a dôsledkoch závislosti dozvedajú zážitkovou formou.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 16
Celková čítanosť: 129585x
Priemerná čítanosť článkov: 8099x

Autor blogu

Kategórie