Založ si blog

Nový zákon podporí mládež v športe

Dnes som sa rozhodla narozdiel od mojich minulých blogov v skratke spracovať tému pozitívnu. Minulý týždeň sa v parlamente schválil nový zákon o  športe, ktorý pripravil predseda parlamentu Peter Pellegrini spolu s akademikmi a významnými slovenskými športovcami ako sú Matej Tóth, Danka Barteková alebo Richard Lintner. Odborníci sa vyjadrili, že ide o prelomový krok v oblasti športu a jeho podpory.

Peter Pellegrini spolu s odborníkmi a významnými športovcami pripravili nový zákon o športe. Foto zdroj: SITA, Robert Tappert

Peter Pellegrini spolu s odborníkmi a významnými športovcami pripravili nový zákon o športe. Foto zdroj: SITA, Robert Tappert

Čo prináša nový zákon:

  • transparentnejšie prostredie
  • jasnejšie pravidlá
  • vyššiu kontrolu používania zdrojov
  • v rozpočtovej kapitole ministerstva školstva musia byť financie vyhradené na šport najmenej na úrovni, na akej boli v minulom rozpočtovom roku
  • zavedenie nového informačného systému
  • odmeny pre dobrovoľníkov do 500€ budú oslobodené od dane z príjmov
  • aby niekto dostal štátnu podporu, musí spĺňať jasne stanovené pravidlá

Jedným z hlavných cieľov zákona bolo vytvoriť podmienky na športovanie pre všetkých, nie len pre tých, ktorí si to môžu dovoliť. Podľa majstra sveta v chôdzi na 50 km Mateja Tótha je veľmi prínosné, že možnosť chodiť na tréningy budú mať aj deti zo sociálne slabších rodín.

Okrem toho má vzniknúť hlavný kontrolór športu, ktorý bude dohliadať na to, aby finančné prostriedky zo štátneho rozpočtu končili tam, kde majú. Zákon vstúpi do účinnosti od 1. januára 2016.

Osobne som milo prekvapená, že sa v momentálnej situácii niekto zaoberá aj najobyčajnejšími (a predsa dôležitými) vecami, akou je napríklad pohybová činnosť mládeže. Mladých treba k športu privádzať a ukázať im, že šport nie je iba o tom, že sa človek spotí a následne nevonia. Moja kamarátka vyučuje telesnú výchovu na strednej škole a väčšina dievčat počas telesnej sedí na lavičke. Niekde sa stala chyba a myslím, že aj tento zákon by mohol veci pohnúť k lepšiemu.

 

V Nemecku desaťtisíce imigrantov bez slova opustilo pridelené ubytovne

29.02.2016

Zaujímavá správa prišla z Nemecka. Podľa tamojších úradov vyše 130 tisíc ilegálnych imigrantov, ktorí sa minulý rok zaregistrovali v Nemecku, opustilo pridelené ubytovne. Nikoho sa nepýtali.

Začína sa „utečenecká“ sezóna, Európa robí mŕtveho chrobáka

24.02.2016

Podľa správ, ktoré sa pomaličky cez nie veľmi ochotné médiá dostávajú na verejnosť sa s postupným predjarným oteplovaním zvyšuje aktivita ilegálnych imigrantov, ktorí však v médiách dostali oficiálny názov utečenci (v tomto roku sa možno názov zmení na hostia). Z Maďarska prichádzajú správy, že plot, ktorý bol vybudovaný na ochranu maďarských hraníc pred [...]

Vysokoškolskí učitelia v štrajku – na smiech, či na plač?

15.02.2016

Ako dnes písala Pravda, učitelia vysokých škôl prevzali štrajkovú štafetu. Nedalo mi nenapísať k tomu par riadkov.

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 16
Celková čítanosť: 129548x
Priemerná čítanosť článkov: 8097x

Autor blogu

Kategórie