Založ si blog

Vysokoškolskí učitelia v štrajku – na smiech, či na plač?

Ako dnes písala Pravda, učitelia vysokých škôl prevzali štrajkovú štafetu. Nedalo mi nenapísať k tomu par riadkov.

Kým učitelia na základných a stredných školách sa konečne vrátili k žiakom a k riadnemu výkonu svojho povolania, do štrajku sa najnovšie zapojili vysokoškolskí pedagógovia.

Každý, kto chodil na vysokú školu vie, z čoho asi spočíva pracovná náplň vysokoškolského učiteľa. Ako je každému absolventovi vysokej školy známe, drvivá väčšina vysokoškolských pedagógov má učenie len za akúsi bokovku popri riadnom zamestnaní, resp. podnikaní. Budem písať o učiteľoch na právnických fakultách, nakoľko tú som vyštudovala. Od známych však viem, že rovnaká situácie je v podstate všade.

Na právnických fakultách učia v drvivej väčšine advokáti, exekútori, súdni znalci, sem tam sa nájde nejaký poslanec. Vyučovací týždeň denných študentov (štúdium hradené štátom pre študentov do 26 rokov) trvá zvyčajne od pondelka do štvrtka. Každý učiteľ vyučuje jeden, maximálne dva predmety, ktoré spolu veľmi súvisia (Občianske právo a napr. Aktuálne otázky z občianskeho práva). Pre jednotlivé predmety je špecifické, že sa vyučujú prakticky výlučne len v jednom ročníku, v ktorom je napr. 120 študentov rozdelených do 5 krúžkov.

Prednášky sa konajú raz za dva týždne a sú zvyčajne nepovinné a raz za týždeň (resp. dva týždne) učiteľ odučí v priemere 3 praktické semináre (tých 5 krúžkov si totiž nejako pospája). S cestou a obedom sme teda na jednom odpracovanom dni v týždni.

V skúškovom období sa dostaví do práce raz za 2 týždne, kedy naraz vyskúša 20 študentov. Tí „šikovnejší“dajú dva-tri testy pre celý ročník, ktoré podľa šablóny opravia asi tak za 2 hodiny. Nečudo, že pri takejto pracovnej „nevyťaženosti“ často učia na viacerých vysokých školách (často aj na troch zároveň). Na každej z nich si zarobia cca od 500€ mesačne.

Teraz príde to, s čím sa zrejme každý na nejakej škole stretol. Každá vysoká škola má svoje predmety, ktorým sa ľudovo hovorí sitá. Sú to tie predmety (na ich dôležitosti veľmi nezáleží), kde sa zišla správna partia titulovaných zmrdov (ospravedlňujem sa za výraz, ale inak sa to nazvať nedá), ktorá sa dohodne, že bude z daného predmetu vyhadzovať, pripravovať nezvládnuteľné testy a podobne. Pokiaľ máte to „šťastie“ a ocitnete sa na tých horších termínoch, máte na výber dve možnosti. Prvou je zopakovať si predmet v ďalšom ročníku (a ak sa vám nepošťastí potom, na škole končíte), druhou zase dať niečo skúšajúcemu do vačku. To niečo sa pohybuje niekde medzi 500-2000€!!! Našťastie som sa nikdy osobne nedostala ani do jednej z týchto situácií. Moji spolužiaci však áno a nebolo ich vôbec málo.

Čo sa týka samotnej kvality vyučovania, je to rôzne pri každom jednom vyučujúcom. Kým jeden len číta niečo z knihy, nad čím sa sám veľmi nezamýšľa, druhý vie látku vysvetliť a naučiť už počas školského roka (zvyčajne ide o tých najprísnejších, ale na druhú stranu najférovejších). Preto by som po kvalitatívnej stránke nerada hádzala všetkých do jedného vreca, pravdou však zostáva, že početnejšia je práve tá prvá skupina. Pri kvalite výučby sa nedá zabudnúť ani na pánov doktorantov, ktorí síce ešte pred pár mesiacmi sami zapíjali svoje štátnice, dnes však bez akýchkoľvek praktických skúseností sami vyučujú.

Takže sa pýtam, milí 3 platy poberajúci vysokoškolskí učitelia, za čo vy akože štrajkujete???

V Nemecku desaťtisíce imigrantov bez slova opustilo pridelené ubytovne

29.02.2016

Zaujímavá správa prišla z Nemecka. Podľa tamojších úradov vyše 130 tisíc ilegálnych imigrantov, ktorí sa minulý rok zaregistrovali v Nemecku, opustilo pridelené ubytovne. Nikoho sa nepýtali.

Začína sa „utečenecká“ sezóna, Európa robí mŕtveho chrobáka

24.02.2016

Podľa správ, ktoré sa pomaličky cez nie veľmi ochotné médiá dostávajú na verejnosť sa s postupným predjarným oteplovaním zvyšuje aktivita ilegálnych imigrantov, ktorí však v médiách dostali oficiálny názov utečenci (v tomto roku sa možno názov zmení na hostia). Z Maďarska prichádzajú správy, že plot, ktorý bol vybudovaný na ochranu maďarských hraníc pred [...]

Odkiaľ vzala #Sieť milióny Eur na kampaň?

08.02.2016

Radoslav Procházka, niektorými médiami označovaný ako líder pravice je každému na Slovensku dobre známy. Nečudo, z billboardov sa na nás usmieva bez prestávky už viac ako 2 roky.

pellegrini, korčok

Čo sa dialo po prvom dueli prezidentských kandidátov: Korčok hovoril o čudnej kampani, Pellegrini sa porovnával s Bidenom

19.03.2024 00:51

Pravda sledovala zákulisie prvej debaty dvoch najpopulárnejších uchádzačov o prezidentský post

Izrael / Tunel / Hamas /

Zástupca šéfa ozbrojeného krídla Hamasu je podľa USA po smrti

18.03.2024 23:29

Biely dom potvrdil smrť tretieho muža Hamasu Marwána Ísu.

pellegrini

Pellegrini o prezidentskej kampani: Očakáva od Matoviča podpásový útok?

18.03.2024 22:54

A ako vníma, že nedostal podporu od koaličného partnera SNS?

korčok

Korčok hodnotí kampaň. Ako chce mobilizovať voličov?

18.03.2024 22:44

Prezidentský kandidát jasne pomenoval, čo mu v kampani najviac prekážalo.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 16
Celková čítanosť: 129380x
Priemerná čítanosť článkov: 8086x

Autor blogu

Kategórie