Nový zákon podporí mládež v športe

30. novembra 2015, ivana15, spoločnosť

Dnes som sa rozhodla narozdiel od mojich minulých blogov v skratke spracovať tému pozitívnu. Minulý týždeň sa v parlamente schválil nový zákon o  športe, ktorý pripravil predseda parlamentu Peter Pellegrini spolu s akademikmi a významnými slovenskými športovcami ako sú Matej Tóth, Danka Barteková alebo Richard Lintner. Odborníci sa vyjadrili, že ide o prelomový krok v oblasti športu a jeho podpory.

Peter Pellegrini spolu s odborníkmi a významnými športovcami pripravili nový zákon o športe. Foto zdroj: SITA, Robert Tappert

Peter Pellegrini spolu s odborníkmi a významnými športovcami pripravili nový zákon o športe. Foto zdroj: SITA, Robert Tappert

Čo prináša nový zákon:

Jedným z hlavných cieľov zákona bolo vytvoriť podmienky na športovanie pre všetkých, nie len pre tých, ktorí si to môžu dovoliť. Podľa majstra sveta v chôdzi na 50 km Mateja Tótha je veľmi prínosné, že možnosť chodiť na tréningy budú mať aj deti zo sociálne slabších rodín.

Okrem toho má vzniknúť hlavný kontrolór športu, ktorý bude dohliadať na to, aby finančné prostriedky zo štátneho rozpočtu končili tam, kde majú. Zákon vstúpi do účinnosti od 1. januára 2016.

Osobne som milo prekvapená, že sa v momentálnej situácii niekto zaoberá aj najobyčajnejšími (a predsa dôležitými) vecami, akou je napríklad pohybová činnosť mládeže. Mladých treba k športu privádzať a ukázať im, že šport nie je iba o tom, že sa človek spotí a následne nevonia. Moja kamarátka vyučuje telesnú výchovu na strednej škole a väčšina dievčat počas telesnej sedí na lavičke. Niekde sa stala chyba a myslím, že aj tento zákon by mohol veci pohnúť k lepšiemu.